Schapen en paardenhouderij

Schapen
Op de boerderij fokken wij Texelse schapen die op de ons omringende weilanden grazen. Daarnaast hebben wij ook zwartbonte schapen die kleur brengen in de kudde. In het voorjaar is het gedurende de aflammerperiode een gezellige drukte als de schapen in de schuur staan. De kapschuur is dan gedurende twee maanden ingericht als kraamkamer en tijdelijk verblijf voor de jonge lammetjes en hun moeder. Ons fokdoel is om luxe en gezonde schapen te fokken. Elk jaar proberen wij ons hierin weer te verbeteren.  

Paarden
Paarden zijn er altijd op Oostwijk geweest. Eerst voor het inzetten van hun paardenkrachten bij het verrichten van de werkzaamheden op het land. En na de komst van een trekker als rijpaard voor recreatief gebruik, ontspanning en ook inspanning voor een nostalgische dresseerkar. Sinds de jaren zeventig wordt deelgenomen aan de paardensport en vanaf de jaren tachtig worden er ook veulens gefokt.
De springgerichte KWPN stamboek paarden worden in eigen beheer gefokt, opgeleid en uitgebracht in de wedstrijdsport. Meerdere zelf gefokte paarden zijn door ons opgeleid tot Z dressuur of Z springen. Na hun actieve loopbaan mogen zij op Oostwijk van hun welverdiende oude dag genieten. 
Pony’s zijn er ook, twee shetlanders en een New Forest pony. Zij vinden het heerlijk om gepoetst en vertroeteld te worden door de boerderijkinderen. De paarden en pony’s worden ook ingezet binnen de coaching met het paard als leermeester. Het is steeds weer verrassend wat coache’s door de invloed van paarden tijdens een sessie ervaren.

Oostwijk is gelegen aan een lange oprijlaan aan de rand van de Schermerpolder. Een oase van rust met met agrarische activiteiten en zorgzaamheid voor mens en dier. 

 

"Springen en dressuur"

Mijn naam is Thirza Koning en geboren en getogen op Oostwijk. Als oudste dochter van het gezin werk ik, naast mijn functie als commercieel medewerker, mee op de boerderij, stoeterij en schapenhouderij. 

Naast de vele witte Texelse schapen heb ikzelf een kudde van één zwartbont schaap uitgebreid naar een kleine kudde met alleen zelf gefokte zwartbonte schapen. Kenmerkend voor mij is dat ik bijna alle schapen weet te onderscheiden en ook hoeveel lammetjes zij het voorgaande jaar hebben gehad.

Ik ben net als mijn vader ook actief in de paardensport en breng de eigen gefokte en opgeleide paarden van Oostwijk uit op wedstrijden. Ik ben actief in de spring- en dressuursport. Daarnaast geef ik les aan voornamelijk beginnende ruiters.

Sinds kort ben ik ook aspirant instructeur allround, zodat ik net als mijn ouders gediplomeerd ben om pony- en paardrijles te geven. In de toekomst hoop ik Oostwijk met de stoeterij en schapenhouderij voort te kunnen zetten.